Ana Sayfa

www.fly. . . .com

Main Image

Sizce de biraz fazla olmuyor mu?

Son zamanlarda güzide havayollarımızdan biri yeni yeni uygulamalar çıkarmaya başladı ve bunu bizzat yaşayarak gördüm. Hatta biraz soruşturunca daha neler işittim neler?!

 Ülkemizde bir bakıma devrim yaparak özel havayolu şirketlerinin belki de en eskisi olan meşhur havayolu şirketimiz kurulduğunda, herkes gibi benim de kafamda bir sürü soru işareti oluşmuştu. Acaba bu havayolu şirketinin de akibeti daha önce deneyenler gibi mi olacak düşüncesi aklımızdaydı. Ancak ülkemizin saygın bir ailesinden gelmekte olan yatırımcımız, son derece büyük bir maharetle kurduğu işi büyütmeyi ve kısa denilebilecek bir sürede konusunda küçük bir dev yaratmayı başardı.

Günümüzde, Türkiye'deki uçak yolcularının büyük bir çoğunluğu herhangi bir uçak bileti almadan mutlaka www.fly. . . .com adresine tıklayıp, fiyatına bakıyor, hatta bu yolcuların %100'e yakını bu siteden aldığı fiyatları kıyaslayarak, hesaplayarak gerekirse tatil günlerini değiştiriyor ve /veya ona göre ayarlıyor. Bence bu çok büyük bir başarıdır.

 Türk tüketicinin aklına bu markamız iyice kazınmış ve yerleşmiştir. İlk zamanlarda başlattıkları reklam kampanyaları hep en ucuz oldukları iddiası, yüksek oranda rötarsız uçmaları ve gerçekten de en önemli rakibi olan ulusal havayolundan hayli ucuz fiyat sunması bu şirketi hepimizin gözünde sempatik bir hale getirdi. Tanıklarım ve ben başta olmak üzere büyük bir müşteri kitlesi oluşturmayı başardılar, hala da müşteri sayılarını arttırıyorlar, inşallahta başarıları daim olur.

Tabii bu müthiş havayolu bizlere ucuz uçuşlarla ilgili bir sürü yeni şeyler de öğretti ve bu da başka bir başarıları oldu. Örneğin ucuz uçtukları iddiası (ki çoğunlukla doğru) ile hiç ikram yapmadılar, ki bence her yönden haklılar. Gerek servis gerekse uçağın taşıdığı extra yükten dolayı binen yakıt vb maliyetlerden kurtuldular ve bize su dahil tüm isteklerimizin uçakta bir fiyatı olduğunu öğrettiler, daha sonra bizlere online bilet almayı da öğrettiler ki onlardan önce online bilet işi bu kadar yaygın değildi, keza ufak el bagajı taşımayı veya bagajımızda kaza ile 1 kilo fazlamız olsa dahi hiç gözümüzün yaşına bakmayarak ödetmelerini üstelik onlara hak vererek öğrendik ("nasıl olsa ucuz uçuyorduk").

Uçuşumuz sırasında yemek istiyorsak, önceden seçip sipariş etmeyi, bacaklarımıza kramp girmesin diye biraz geniş oturmak için bazen neredeyse bilet parasının yarısı kadar para verip koltuk almayı, eğer mecburen fazla bagajımız olacaksa bari önceden para ödeyerek biraz daha ucuza kilo satınalmayı, mecburiyetten biletinizi değiştirdiğiniz zaman eski biletinizin hemen hemen hiç para etmediğini keza buradan öğrendik. 14 -18 kişilik arkadaş grubu ile kayak tatiline giderken kayaklar için ayrı para, kayak ayakkabıları için ayrı para hele ki eğer bu malzemeler için rezervasyon yaptırmaya geç kaldıysanız önceden aldığınız (ucuz) biletten daha fazla para ödemeyi de bu havayolumuzdan öğrendik ve doğrusu bizi süper iyi eğittiler.

Bu havayolundan yine de çoğumuz hep memnun kaldık, bizim için bir yenilik, bir alternatif, bir değişiklik oldu ve olmaya da devam ediyor. Doğruyu söylemek gerekirse en fanatik yolcularından biri de benim, her sene yaklaşık 10-15 kere bu güzide havayolu ile uçuyorum, örneğin St.Etienne hattının açılışını yaptım ve oraya birçok kere uçarak acemi Fransızlara pasaport kontrolü nasıl yapıldığını bile bu havayolu ile beraber öğrettik.

 

Bütün bu eğitimlerde en önemli öğrendiğimiz şey eskilerin tabiriyle "hem 25 krş hem cam kenarı" olamayacağıydı, yani para vermeden hiçbir avantanız olmaz, olamazdı. Hatta bizlere sıra beklememek için online c/in yapmamız gerektiğini dahi öğrettiler, evet sıra beklemedik, vakitten kazandık. Aynı zamanda onlar da az eleman çalıştırarak maliyetlerden kaçtılar ve karlı çıktılar, eh sonuç olarak şimdi hepimiz her fonksiyonumuzu kendi başımıza yapacak hale geldik sayılır, bayağı form tuttuk, artık dünyanın neresinde, hangi siteden ucuz uçak bileti almaya kalksak saniyesinde kendi başımıza alabilecek hale geldik.

Ancak son dönemlerde bu güzide havayolumuzda (ki biz naçizane her türlü eziyete alışmışken) yeni yeni uygulamalar çıkmaya başladı ve bu bizzat benim de başıma geldi, hatta biraz soruşturunca daha neler işittim neler, halbuki biz ne güzel "Guliver Harikalar Diyarında" gibi yaşayıp gidiyorduk.

Önce benim başıma geleni anlatmak isterim, her zamanki gibi biletimi aldım -ki bu sefer iddia ettikleri gibi ucuza değildi çünkü uçuşa 4-5 gün kala almak zorunda kaldım- uçuş saatinden yeterli zaman önce "online" c/in yapmak istedim. Uzatmadan anlatayım; sonuçta benim ekranıma sanki koltuk satın almışım gibi bir fiyat çıkarttılar, tabii anlayamadım herhalde yanlışlıkla koltuk almayı tıkladım diye düşünerek kapattım, siteden çıktım ve tekrar girdim, tekrar aynı işlemler ve karşımda tekrar aynı senaryo, hala tam olarak anlamış değilim, acaba bizden onlin c/in için de mi para istiyorlar şüphesi dolanıyor beynimde. Haliyle insan bu havayolunu ne kadar severse sevsin biraz sinirleniyor. Tabii her medeni insan gibi işin aslını tam olarak anlamadan kızmamak gerektiğini düşünerek 0800 ile başlayan havayolumuzun telefonunu çevirdim, karşıma çıkan makine sesli hanım aşağı yukarı şu sözleri söyledi ;

 "............havayoluna hoş geldiniz......., yapacağınız görüşmenin dakikası şu kadar olup telefon operatörünüz tarafından faturanıza yansıtılacaktır.......bekleyenler arasında 8. Sıradasınız...." Daha fazla sinirsel yaklaşıma dayanamayarak telefonu kapattım ve.......

 Bu anlattığım ve benim başıma gelen olaydan sonra biraz çevremdekilerle konuşunca neler öğrendim neler; lafı daha fazla uzatmamak için sadece bir tanesi örneklemek isterim, bildiğiniz gibi bazen uçaklarda uyumak isteyen yolcular yastık ve battaniye isterler, bu çoğu havayolunda ücretsiz olmasına karşın bu havayolumuzda tabii ki ücretli, bunda bir şey yok zaten alışığız da bir de şöyle oluyormuş, (sonradan düşünce bende hatırladım) kabinleri extra soğutuyorlarmış ki siz de battaniye isteyip para ödeyin diye!!! Doğrusu ben buna pek inanmak istemiyorum artık yetkililer araştırırlar, ama eğer doğru ise, sizce de biraz fazla olmuyor mu?

 Sevgili okurlar biz Türkler ezelden beri her türlü eziyete alışmış bir milletiz ama sizce de bu kadarı fazla olmuyor mu ? Daha önce türlü nedenlerle online c/ine alıştırdığın müşterinden senin personelinin yapması gereken işi müşterinin kendisine yaptıracaksın ve bu yaptığı iş için para talep edeceksin!! Neden, niçin, nasıl diye sormak için bugüne kadar ücretsiz numara olarak tanıttığın numarayı çevirenden dakika bazlı telefon parası alacaksın !! Üstelik beklemeye alacaksın ve kim bilir kaç dakika bekleteceksin !! Üşüyenden battaniye parası alacaksın belki tamam ama üşümeyeni de üşütmek için kabini soğutacaksın !! Su isteyenden su parası, hava isteyenden hava parası alacaksın ve hala "en ucuz benim havayolum onun için bunları yapma hakkım var diyeceksin" !! ama uçağın en az yarısını da yüksek fiyattan satacaksın!! Sizce de biraz fazla olmuyor mu? Hiçbir şey olmuyor diyorsanız sizce ayıp da mı olmuyor ?

Sevgili havayolu yöneticileri eğer hakikaten ayıp olmadığını düşünüyorsanız, lütfen uçak içindeki tuvaleti de paralı yapın da, bari hatırımız kalmasın.

Yazar: Orhan Yeşerenyuva